Οι 78 κάρτες που αποτελούν τα ταρώ χωρίζονται σε δύο υπο-ομάδες: την μεγάλη και την μικρή αρκάνα ή θριάμβους (trumps, δηλαδή «ατού»). Η λέξη αρκάνα προέρχεται από την αγγλική «arcane», που σημαίνει «μυστικό», «κρυφό». Έτσι, η διάκριση υποστηρίζει πως στη ζωή μας υπάρχουν τα σημαντικά και τα λιγότερα σημαντικά προβλήματα. Για κάθε μια κατηγορία -και αντίστοιχη πρόβλεψη- χρησιμοποιείται και η αντίστοιχη υπο-ομάδα.
Γενικά μιλώντας, η μεγάλη αρκάνα συμβολίζει την κίνηση του ανθρώπινου πνεύματος από την ευτυχισμένη κατάσταση της αθωότητας στην απόλυτη επίγνωση του Κόσμου, από την υποκειμενική μακαριότητα στην πλήρη εμπειρίας αντικειμενικότητα. Η μεγάλη αρκάνα αποτελείται από 22 κάρτες. Κάθε μία από αυτές απεικονίζει ένα ή περισσότερα άτομα (φιγούρες) που αντιστοιχούν σε συμβολικά στοιχεία - δυνάμεις του ανθρώπου. Με την εξαίρεση της κάρτας του Τρελού, που κατέχει την θέση μηδέν, ως αυτόνομη και ολοκληρωμένη ύπαρξη, οι υπόλοιπες 21 κάρτες χωρίζονται σε επτά ομάδες των τριών. Στο κέντρο των καρτών τοποθετείται η φιγούρα του Τρόχου για να δηλώσει την κυκλικότητα της διαδικασίας (εξάλλου τα μυστικιστικά παιχνίδια με την έννοια του κύκλου διαποτίζουν όλη τη δομή της αρκάνα. Σκεφθείτε μόνο π.χ. πως η διαίρεση του συνόλου των καρτών με το 7 δίνει πηλίκο 3,14, τον αριθμό «π», δηλαδή). Η τοποθέτηση των υπόλοιπων καρτών, συμμετρικά της θέσης του τροχού, δίνει «πολικά αντίθετα», όπως π.χ. οι Εραστές με την Εγκράτεια. Μέσα από την ενεργοποίηση αυτών των αντιθέτων είναι που παράγεται η κίνηση του τροχού.
Οι υπόλοιπες 56 κάρτες των ταρώ αποτελούν την μικρή αρκάνα. Χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες των 14 καρτών. Οι ομάδες συμβολίζονται με «χρώματα» (καρώ, κούπες, σπαθιά, μπαστούνια) και περιλαμβάνουν δέκα καρτές αριθμών (από τον άσσο στο δέκα) και τέσσερις φιγούρες (Βασιλιάς, Βασίλισσα, Ιππότης και Ακόλουθος). Στο κάθε χρώμα αντιστοιχεί και ένα από τέσσερα βασικά στοιχεία του κόσμου. Στα καρώ αντιστοιχεί η γη, που συμβολίζει τις αισθήσεις. Στις κούπες το νερό, που συμβολίζει τη συναισθηματικότητα. Στα σπαθιά ο αέρας, που συμβολίζει τη διάνοια. Και στα μπαστούνια η φωτιά που συμβολίζει τη διαίσθηση. Σε αντίθεση με την μεγάλη αρκάνα, που αναφέρεται σε αρχετυπικές ανθρώπινες εμπειρίες, η μικρή αρκάνα έχει πιο πεζό, πιο καθημερινό χαρακτήρα. Έτσι, συνήθως, το άνοιγμα της μεγάλης αρκάνα είναι αυτό που ενέχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον -και λέει σημαντικότερα πράγματα.
Επιμέλεια: Χρήστος Νάτσης