Slider

Μεγάλη Αρκάνα - Ανάλυση Καρτών - Ανάλυση Καρτών - Σελ. 3

Ευρετήριο Άρθρου

 

 

Ο Πύργος

Στην δέκατη έκτη θέση των καρτών της μεγάλης Αρκάνα βρίσκεται ο Πύργος. Το πνεύμα, αφού στην προηγούμενη κάρτα, έχει δοκιμαστεί από την πονηρή εφευρετικότητα του Διαβόλου, βιώνει εδώ της συνέπειες της πλάνης. Ο Πύργος συμβολίζει την απόσταση από τη στερεότητα της Γης που συνεπάγεεται η πρόσδεση στην αλαζονεία. Η ιδέα ότι επειδή ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου έχει διανυθεί, τότε μπορούμε και να θεωρούμε τους εαυτούς μας κυρίους του κόσμου, πρέπει να υπερβαθεί. Γι’ αυτό και η παρέμβαση αυτού που θεωρούσαμε υπερβαμένο είναι καταιγιστική: ένας κερευνός πέφτει στον Πύργο και ρίχνει και πάλι τον Άνθρωπο από την κορυφή του στο έδαφος. Η πτώση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως τιμωρία αλλά ως ένα ακόμη μάθημα. Μάθημα αυτογνωσίας που αν διδαχθεί σωστά θα καταστήσει το πνεύμα ικανό να πλησιάσει ακόμη κοντύτερα στο τέλος της διαδρομής.

Η εμφάνιση, σε άνοιγμα ταρώ, της κάρτας του Πύργου σε όρθια θέση δηλώνει ξαφνική και απρόσμενη αλλαγή. Η κάρτα θεωρείται «κακή» αφού ως άνθρωποι έχουμε μάθει να φοβόμαστε τις αλλαγές και να τις ταυτίζουμε με επιδείνωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως πολλές φορές απαιτείται ένα ξεκαθαρισμά. Η εμφάνιση της κάρτας σε ανάποδη θέση δηλώνει ήπια και ελέγξιμη αλλαγή. Ο κίνδυνος, όμως, είναι η αλλαγή αυτή να μην φτάσει τη ριζικότητα που πιθανώς απαιτεί η κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην επέλθει η πρόοδος αλλά να παραμείνουμε στάσιμοι.

 

Τo Αστέρι

Έχουμε φτάσει πλέον στην δέκατη έβδομη κάρτα της μεγάλης Αρκάνα, όπου καί συναντούμε τό Αστέρι. Μετά την ορμητική δράση που συναντήσαμε στον Πύργο, το τοπίο μεταβάλλεται. Η κάρτα του Αστεριού είναι γεμάτη ηρεμία. Η γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση της ανθρώπινης μορφής στην κάρτα, γονατίζει δίπλα σε μια λίμνη νερού, υπό το φως του Αστεριού. Η γυναίκα είναι γυμνή, σύμβολο της απεμπόλισης από το πνεύμα κάθε περιττού ψιμιθιώματος που θα επηρέαζε την πορεία του ταξιδιού. Η επανασυμφιλίωση με τη φύση δεν θα μπορούσε να δηλωθεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο. Δεν είναι τυχαίο που η κάρτα του Αστεριού παρομοιάζεται με το ζώδιο του Υδροχόου: και στις δύο περιπτώσεις νέοι ορίζοντες ανοίγονται, με τη μεσολάβηση ωστόσο μιας προαιώνιας σοφίας. Τόσο η μυστηριακή φύση του νερού (σύμβολο της ψυχής και του συνείδητου) όσο και η μορφή του Άστρου του ίδιου: το Άστρο, οδοδείκτης πνευματικών πορειών (βλ. άστρο της Βηθλεεέμ) με ένα φως που έρχεται από το παρελθόν (ως γνωστόν λόγω της τεράστιας απόστασης των άστρων, το φως τους αντιπροσωπεύει την κατάστασή τους εκατομύρρια χρόνια πριν).

Η εμφάνιση του Αστεριού σε όρθια θέση δείχνει αισιόδοξη έκβαση των πραγμάτων, αρκεί να εμπιστευτούμε την γνώση και την πείρα της παράδοσης. Αντίθετα, ανάποδη εμφάνιση της κάρτας δείχνει αδυναμία εξόδου από την στενή, καθημερινή μας οπτική. Απαιτείται διεύρυνση των εναισθητικών μας δεξιοτήτων, ειδάλλως θα μείνουμε παγιδευμένοι σ’ έναν κόσμο ειδώλων.

 

Η Σελήνη

Στην δέκατη όγδοη θέση των καρτών της μεγάλης Αρκάνα βρίσκεται η Σελήνη. Ο αναγνώστης θα θυμάται πως είχαμε αναφερθεί και πάλι στη Σελήνη (ως σύμβολο) στην κάρτα της Αρχιέρειας. Δεν είναι τυχαίο πως αυτή συνιστά την συμμετρική κάρτα της Σελήνης. Και εκεί έχουμε να κάνουμε με τις αρχέγονες και άλογες δυνάμεις του ασυνειδήτου. Εκεί, όμως, έπρεπε να ξεφύγουμε από την αμεσότητά τους ώστε να ανοιχτούμε στην εμπειρία. Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσουμε την αντίστροφη κίνηση. Είδαμε πως η εμπειρία οδήγησε το πνεύμα στην οίηση, την ύβρη και την τιμωρία της πτώσης από τον Πύργο. Έτσι, η επιστροφή στις ρίζες είναι απαραίτητη ώστε να ξαναμπορέσουμε να αντικρίσουμε την εμπειρία υπό μη υλιστική μορφή. Το πνεύμα, λοιπόν, αφού έφτασε στο νερό (στην προηγούμενη κάρτα, αυτήν του Αστεριού) θα πρέπει και να κολυμπήσει στον βυθό. Να αντικρίσει εκεί τα υπολείματα των φόβων του και να αναμετρηθεί μια και καλή μαζί τους.

Σε ένα ανοιγμά των καρτών ταρώ της μεγάλης Αρκάνα, η εμφάνιση της Σελήνης σε όρθια θέση δείχνει πως η στιγμή της τοποθέτησης της στυγνής λογικής θέασης του κόσμου έχει έλθει. Είμαστε έτοιμοι να τείνουμε εύηκοα ώτα στο ασυνείδητό μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τα σκοτεινά σημεία της ζωής μας. Αντίθετα, η εμφάνιση της κάρτας σε ανάποδη θέση δείχνει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το ένστικτό μας. Από τη μια, αυτό μας προστατεύει από το να υποκύψουμε σε ψευδαισθήσεις. Από την άλλη, όμως, ίσως ποτέ να μην μπορέσουμε να αγγίξουμε μια πληρέστερη πραγματικότητα.

 

Ο Ήλιος

Στην δέκατη ένατη κάρτα της μεγάλης Αρκάνα συναντάμε τον Ήλιο. Πρωταγωνιστές στην κάρτα είναι δύο παιδιά που χορεύουν αμέριμνα υπό το φως των ακτίνων του. Το πνεύμα μετά από τόσες περιπέτειες πλησιάζει προς το τέλος της διαδρομής του έχοντας αναγεννηθεί. Όπως εύστοχα έχει περιγράψει ο γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε, το πνεύμα αφού μεταμορωθεί σε καμήλα (κουβαλώντας το βάρος των προλήψεων της προηγούμενης γενιάς) και γίνει λιοντάρι (επαναστατώντας ενάντια σ’ αυτές τις προλήψεις) καταλήγει ως παιδί. Καταλήγει δηλαδή σε μια νέα συνειδητότητα που το οδηγεί στην επαναθεμελίωση όλων των υπαρκτών αξιών. Αυτός ο νέος δρόμος έχει πια την έγκριση του πλέον κυρίαρχου από τα ουράνια σώματα. Η αλαζονεία έχει κατανηκιθεί και ο άνθρωπος μπορεί πλέον να νιώσει τις ακτίνες του Ήλιου όχι ως κάψιμο αλλά ως ζεστασιά. Η κατακτημένη ισορροπία και αρμονία δηλώνονται από την κυκλικότητα: κυκλικότητα του χορού αλλά και της κίνησης του φωτοδότη στον ουράνιο θόλο.

Η εμφάνιση της κάρτας του Ήλιου σε όρθια θέση, σε ένα άνοιγμα καρτών ταρώ, δείχνει ευδαιμονία και ευτυχία. Οτιδήποτε μας απασχολεί πρόκειται να πάει καλά, καθώς όλα βρίσκονται στη θέση που τους αρμόζει. Βρισκόμαστε στην κατάλληλη στιγμή για να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής. Αντίθετα, άνοιγμα του Ήλιου σε ανάποδη θέση δηλώνει ύπαρξη εμποδίων που μας εμποδίζει να γευτούμε την μακαριότητα του φωτεινού άστρου. Η πορεία μας συναντά προσκόμματα καθώς κάτι τι την κρατάει σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης.

 

Η Κρίση

Στην εικοστή -και προτελευταία- κάρτα της μεγάλης Αρκάνα συναντάμε την Κρίση. Αφού το πνεύμα αποφάσισε να κατέλθει στον κόσμο της εμπειρίας και να διεκδικήσει μιαν ανώτερη συνειδητότητα (από την άμεση ύπαρξη που απολάμβανε μακάρια πλην εκτός κόσμου), πέρασε από πολλές δοκιμασίες. Μέχρι και πριν από λίγες κάρτες, βίωσε πολλαπλά χτυπήματα στον εγωισμό του: κρεμάστηκε ανάποδα, θανατώθηκε, έπεσε από τον Πύργο των υλικών απολαύσεων. Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε την προσπάθεια του και τώρα βρίσκεται μιαν ανάσα από την τελική διακαίωση: εκεί που στο τέλος της πρώτης δεκάδας βρισκόταν έρμαιο στις ορέξεις του τροχού της τύχης, τώρα διαβαίνει τον ποτάμο της νέας ζωής. Από πάνω του ηχεί η σάλπιγγα της κρίσης, η σάλπιγγα που αναγγέλει το τέρμα. Το πέρασμα αυτό, ωστόσο, δεν διαγράφει με μιας τα προβλήματα. Αντίοθετα, όσο ψηλότερα ανεβαίνει κανείς, τόσο και πολλαπλασιάζονται οι απαιτήσεις. Πολλαπλασιάζονται όμως ταυτόχρονα και οι δεξιότητες για να ανταποκριθεί κανείς ορθώς σε αυτές.

Άνοιγμα της κάρτας της Κρίσης σε όρθια θέση μας καλεί να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή - κριτή και να ανταποκριθούμε στις πραγματικές απαιτήσεις της ζωής μας. Το ανώριμο πηγαίνε - έλα από εδώ και από εκεί θα πρέπει να τερματιστεί. Αντίθετα, άνοιγμα της κάρτας σε ανάποδη θέση δηλώνει πως δεν είμαστε προς το παρόν έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ωριμότητας. Επιστρατεύουμε με ρητορική δεινότητα επιχειρήματα επί επιχειρημάτων για να μην ξεβολευτούμε από τη συνήθειά μας.

 

Ο Κόσμος

Στην εικοστή πρώτη και τελευταία κάρτα της μεγάλης Αρκάνα βρίσκεται ο Κόσμος. Στο τέρμα του ταξιδιού που άρχιεσε με τον Μάγο βρίσκεται η στιγμή της ταυτότητας αυτών που ξεκίνησαν ως αντίθετα: της ανώτερης σοφίας και της γήινης ύπαρξης. Το πνεύμα μέσα από τις περιπέτειές του, που τις χαρακτήριζε ο υπερτονισμός είτε του ενός είτε του άλλου στοιχείου, έχει κατακήσει εδώ τη στιγμή της ισορροπίας. Η πάλη των αντιθέτων έχει βρει εδώ το σημείο της ενότητας. Ενότητας όμως δυναμικής, όπως δηλώνεται από το γεγονός ότι η κεντρική, ανδρόγυνη, φιγούρα που κοσμεί την κάρτα χορεύει. Στο μεγάλο μεσημέρι της ύπαρξης, εκεί που η μεταστοιχείωση των αξιών έχει ολοκληρωθεί, μόνον η κίνηση διασφαλίζει την συνέχεια της πορείας. Διότι το τέλος δεν σημαίνει και τέρμα. Ο ζωοδότης Τρελός, σημείο μηδέν, προσωποποίηση της κίνησης, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εισχωρήσει και να ξαναδώσει στην όλη διαδικασία ένα νέο ξεκίνημα. Σ’αυτό όμως το πνεύμα δεν έχει πλέον τίποτα να φοβηθεί, εφόσον, φυσικά, δεν λησμονήσει την απόλυτη επίγνωση που του προσφέρει ο Κόσμος.

Σε ένα άνοιγμα των θριάμβων της μεγάλης Αρκάνα η εμφάνιση του Κόσμου σε όρθια θέση δηλώνει την επίτευξη ενός τεθειμένου στόχου. Είμαστε πλήρεις, ικανοποιημένοι και επιτυχημένοι. Θα πρέπει ωστόσο να μην επαναπαυόμαστε αλλά να είμαστε έτοιμοι να επαναθέσουμε τους στόχους μας. Εμφάνιση της κάρτας σε ανάποδη θέση δηλώνει θετική μεν ενέργεια, η οποία ωστόσο χρειάζεται μια ώθηση ώστε να εκδιπλωθεί πλήρως.

 

Συνοπτικά:

Τρελός:

Όρθια θέση: Νέο ξεκίνημα, νέες περιπέτειες, απεριόριστες δυνατότητες
  Ανάποδη θέση: Κακή επιλογή, δισταγμός
Μάγος: Όρθια θέση: Αυθεντικότητα, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση
  Ανάποδη θέση: απουσία φαντασίας, ατολμία, αναβλητικότητα
Αρχιέρεια: Όρθια θέση: Σοφία, διαίσθηση, αρετή
  Ανάποδη θέση: Άγνοια, ακατανοησία
 Αυτοκράτειρα: Όρθια θέση: Δράση, ανάπτυξη, εξέλιξη
  Ανάποδη θέση: Αναποφασιστικότητα, άγχος, αναξιοπιστία
Αυτοκράτορας:  Όρθια θέση: Σταθερότητα, ηγεσία, πλούτος
  Ανάποδη θέση: Ανωριμότητα, αδυναμία
Ιεροφάντης:  Όρθια θέση: Ανάγκη επιβεβαίωσης, παραδοσιοκρατία, ελεημοσύνη
  Ανάποδη θέση: Ανορθοδοξία, επαναστατικότητα, επαναλαμβανόμενα λάθη
Εραστές:  Όρθια θέση: Αγάπη, εμπιστοσύνη, αισιοδοξία
  Ανάποδη θέση: Χωρισμός, ματαίωση, απιστία
Αρμα:  Όρθια θέση: Ταξίδι, αντιξοότητα
  Ανάποδη θέση: Αποτυχία, ήττα
Δικαιοσύνη:  Όρθια θέση: Αρμονία, ισορροπία, ισότητα
  Ανάποδη θέση: Αδικία, ανυπόστατες κατηγορίες, προκατάληψη
Ερημίτης:  Όρθια θέση: Μοναχικότητα, εσωτερική δύναμη
  Ανάποδη θέση: Ανωριμότητα, βεβιασμένες ενέργειες
Τροχός της τύχης:  Όρθια θέση: Πεπρωμένο, αναπάνταχα γεγονότα, τύχη, πρόοδος 
  Ανάποδη θέση: Αποτυχία, κακοτυχία, διακοπή 
Δύναμη:  Όρθια θέση: Δύναμη, θάρρος, αποφασιστικότητα 
  Ανάποδη θέση: Αδυναμία, έλλειψη πίστης
Κρεμασμένος:  Όρθια θέση: Θυσία, αναγέννηση, μεταβολή 
  Ανάποδη θέση: Περιττή θυσία, έλλειψη θέλησης 
Θάνατος:  Όρθια θέση: Κακοτυχία, απρόσμενη μεταβολή 
  Ανάποδη θέση: Στασιμότητα, αργές μεταβολές 
Εγκράτεια:  Όρθια θέση: Εγκράτεια, υπομονή, ανάμειξη 
  Ανάποδη θέση: Εχθρότητα, σύγκρουση, διάλυση 
Διάβολος: 

Όρθια θέση: Πτώση, βία, καταστροφή

  Ανάποδη θέση: Φωτισμός, υπέρβαση εμποδίων
Πύργος: Όρθια θέση: Κατάρρευση, τερματισμός φιλίας, απώλεια χρημάτων
  Ανάποδη θέση: Φυλάκιση, παγίδευση
Αστέρι: Όρθια θέση: Ελπίδα, ευχαρίστηση, συναισθηματισμός
  Ανάποδη θέση: Κακοτυχία, απραγματοποίητα σχέδια
Σελήνη: Όρθια θέση: Απιστία, κίνδυνος, διπροσωπία
  Ανάποδη θέση: Αποκαλύψεις, απόσπαση πλεονεκτήματος
Ήλιος: Όρθια θέση: Ικανοποίηση, επιτυχία
  Ανάποδη θέση: Δυστυχία, μοναξιά
Κρίση: Όρθια θέση: Ανανέωση, υγεία
  Ανάποδη θέση: Ασθένεια, απώλεια 
Κόσμος:

Όρθια θέση: Τελειότητα, επιτυχία, ολοκλήρωση

 

Ανάποδη θέση: Απογοήτευση, έλλειψη οράματος

Επιμέλεια: Χρήστος Νάτσης

 

xrewseis3

Μίλησε σήμερα με την πιο Μεγάλη Ομάδα Αστρολόγων, Μελλοντολόγων και Αναλυτών Ταρώ στην Πραγματικά πιο Οικονομική Γραμμή Προβλέψεων. Κάλεσε τώρα και κάνε στον εαυτό σου το δώρο της γνώσης και της απόλυτης διαχείρησης της μοίρας και του μέλλοντός σου!!!

Οι γραμμές μας είναι ανοιχτές 24 Ώρες... κάλεσε τώρα!!!

 

Στάσα & Ειρήνη Βεργή
Το κληρονομικό χάρισμα που περνάει από γενιά σε γενιά
875 876 8258

astrologos2

Αλίσια Βαγιάνη
Με την πείρα της των 25 ετών, σου δίνει όλες τις απαντήσεις με απόλυτη ακρίβεια
875 876 8256

astrologos3

Σαχίν & Αρούς
Εμπειστεύσου τη δύναμή τους θα σου ανοίξουν τον δρόμο για την γνώση και καθοδήγηση
875 876 8133

Δωροθέα Α.
Η επιστημονική της προσέγγιση θα σε εκπλήξει στο πως αποτυπώνετε στις προβλέψεις της
9011 400 284

 

     astrologos0 2     astrologos0 3             

Η πιο ισχυρή ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ είναι δίπλα σου για να σου δώσει απαντήσεις σε ότι σε απασχολεί.
Με πολλές επιτυχίες και πολλούς ευχαριστημένους φίλους-πελάτες που τους ακολουθούν πιστά
για χρόνια και που τους οδηγούν στην επίτευξη των στόχων τους.

 Αν θέλεις να δεις την τύχη σου να αλλάζει και το μέλλον να μην είναι πια άγνωστο,
δεν έχεις παρά να μας εμπιστευτείς. Θα σου δώσουμε απαντήσεις σε ότι σε απασχολεί
και λεπτομερή καθοδήγηση για να πετύχεις αυτό που επιθυμείς.

ΣΧΕΣΕΙΣ | ΓΑΜΟΣ | ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ | ΑΠΙΣΤΙΑ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ | ΝΕΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 

 

xrewseis3

ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ Η ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ